A passion for math and math education

.
Koen De Naeghel

Inleiding: wat is wiskunde?

 • Cursustekst (7 pagina's). Wat is wiskunde eigenlijk? Een gangbare beschrijving is dat wiskunde de wetenschap is die zich bezig houdt met het zoeken naar patronen en structuren. Die patronen en structuren kunnen bijvoorbeeld voorkomen in vormen (dan hebben we het over meetkunde), vergelijkingen en hun oplossingen (algebra) of functies (analyse). In deze inleiding geven we een beknopt (en onvolledig) overzicht van de vijf hoofdcategorieŽn van de wiskunde.

  Download PDF op deze pagina

  Copyright © 2013 K. De Naeghel
 • Verder lezen over 'wat is wiskunde'?
  • K. Devlin, Wiskunde: Wetenschap van patronen en structuren, Uitgeverij Het Spectrum, Natuur & Techniek, 1998. ISBN: 90-7303-553-8
   "Het grote boek van de natuur", aldus Galileo Galilei, "kan alleen maar gelezen worden door degenen die de taal verstaan waarin het geschreven is. En die taal is wiskunde." Het boek Wiskunde - Wetenschap van patronen en structuren is een rijk geÔllustreerd eerbetoon aan de schoonheid en de elegantie van deze steeds verder ontwikkelende taal. Het onderzoekt de talrijke manieren waarop de wiskunde ons helpt onze kijk op de werkelijkheid te verhelderen; zowel de fysische, biologische en sociale werkelijkheid om ons heen als de rijkdom aan ideeŽn en gedachten binnen ons brein.
 • Verder lezen over 'de geschiedenis van de wiskunde'?
  • D.J. Struik, Geschiedenis van de wiskunde, Uitgeverij Het Spectrum, Utrecht 2001. ISBN: 90-274-2210-9
   In zijn vermaarde boek, dat in 1948 als 'A concise History of Mathematics' verscheen, geeft Prof. Struik een beknopt maar helder overzicht van de ontwikkeling van de wiskunde. Deze geschiedenis wordt meer benaderd door de behandeling van personen en scholen dan door een systematische behandeling van afzonderlijke onderwerpen.

   Goed om weten: het boek is online beschikbaar.


  • D. Guedj, De stelling van de papegaai, Roman over de geschiedenis van de wiskunde, Ambo, 1999. ISBN 90-263-1604-6
   De stelling van de papegaai is behalve een spannende roman ook een geschiedenis van de wiskunde en van de wiskundigen. We ontmoeten geniale, kleurrijke, nieuwsgierige en dromerige personages als Archimedes, Omar KhayyŠm en Descartes, die ons een wereld laten ontdekken die doorgaans voor specialisten gereserveerd is.
   Vlak voor de dood van zijn vriend Elgar Grosrouve ontvangt Pierre Ruche, een gepensioneerde boekhandelaar, van hem een mysterieuze brief. Grosrouve staat een gigantische bibliotheek aan hem af die geheel gewijd is aan de wiskunde. Om de vreemde omstandigheden van de dood van zijn vriend te kunnen doorgronden, zal Pierre zich weer aan de studie van de wiskunde moeten zetten. Geen gemakkelijke opgave voor een filosoof, maar hij wordt gelukkig bijgestaan door Perette, die zich met de boekhandel bezighoudt, haar drie kinderen, en Nofuture, een praatzieke en vergeetachtige papegaai.