A passion for math and math education

Koen De Naeghel


Koen De Naeghel    4e jaar 5u wiskunde    5e jaar 6+2u wiskunde    6e jaar 6u wiskunde    Oud-leerlingen

Wiskundeplan    Wiskunde Aan zet    Wiskunde In zicht    Wiskunde Samen gevat    Opgenomen lessen

LaTeX    Giscorrectie    Mijn boeken    Portfolio wiskunde    Practicum wiskunde    Problem Solving


Wiskunde Samen gevat

Wiskunde Samen gevat is een reeks van pocketboekjes met één doel: de leerlingen van de tweede en de derde graad houvast bieden om basiskennis wiskunde op te zoeken, te (her)begrijpen en te onderhouden.

Het is meer dan een vademecum of formularium: naast vele voorbeelden zijn ook redeneringen opgenomen, om op die manier te streven naar onthouden met inzicht. Creative Commons Licentie

K. De Naeghel, Wiskunde Samen gevat², print-on-demand online publishing Lulu.com (2023), ISBN 978-1-4476-7710-9. Support independent publishing: Buy this book on Lulu.

Nieuw! Dit boek digitaal inkijken of het PDF-bestand downloaden

Over de inhoud van dit werk

In het deel Wiskunde Samen gevat² vatten we basiskennis wiskunde samen die leerlingen horen te beheersen om in de derde graad een richting met zes of meer wekelijkse lestijden wiskunde aan te vatten. De samengevatte leerstof is dat van studierichtingen in de tweede graad met vijf wekelijkse lestijden wiskunde in de doorstroomfinaliteit van het secundair onderwijs in Vlaanderen. Niet alles werd samengevat, enkel de leerinhouden die naar onze mening echt essentieel zijn.

Bijzondere aandacht gaat naar notaties, rekenvaardigheden en correct omschrijven van begrippen, formules en eigenschappen. Waar het ons zinvol lijkt, formuleren we een stappenplan dat kan zorgen voor meer houvast. Meer subtiele notaties en begrippen worden met extra zorg behandeld. Af en toe worden fundamentele formules en resultaten voorzien van een argumentatie; zoals bij de stelling van Pythagoras, de grondformule van de goniometrie en de sinusregel. Als begrepen wordt waarom iets geldt, wordt het ook beter onthouden en juister toegepast.

Om bij het elementair rekenwerk de kans op succes te verhogen, pleiten we ervoor het handelingswerkwoord schrappen te verbannen, en in plaats daarvan de attitude aan te leren om de handeling meer expliciet te verwoorden, bijvoorbeeld teller en noemer delen door een twee. Evenzo wordt een regel als delen door een breuk is maal de omgekeerde met opzet vervangen door een zin van het type teller en noemer maal vijf.

KLIK HIER VOOR FULL SCREEN

Digitaal gebruik

Het PDF-bestand draagt geen watermerk en is vrij beschikbaar via bovenstaande link. Op die manier kan Wiskunde Samen gevat digitaal gebruikt worden: na openen in Acrobat Reader verschijnt aan de linkerzijde een kolom met bladwijzers, waarvan de onderdelen afzonderlijk uitgevouwd kunnen worden, om zo eenvoudig doorheen het werk te navigeren. Het PDF-bestand bevat ook heel wat interne hyperlinks, in de inhoudsopgave vooraan (klik op titels) en bij de trefwoorden- en symbolenlijst achteraan (klik op paginanummers). Het boek wordt in lettertype Times aangeboden, geschikt om af te drukken op A6-formaat.

Errata

Nieuw! Een eerste druk bevat onvermijdelijk fouten. Klik hier om de lijst van fouten te raadplegen die tot op heden gemeld zijn. Elke fout werd meteen gecorrigeerd: op deze webpagina vind je steeds de meest recente PDF-bestanden. We danken iedereen om onvolkomenheden te signaleren, bijvoorbeeld per e-mail naar koendenaeghel@hotmail.com.

Een pocketboekje bestellen of zelf laten afdrukken

Hieronder geven we enkele mogelijkheden hoe je een afgedrukt exemplaar kan verkrijgen. In elk geval maakt de auteur hier geen enkele winst op: het werk is vrij van royalties.
 • Als je één exemplaar in zwart-wit druk wilt aankopen en bij jouw thuis geleverd wilt zien, dan maak je best gebruik van de online uitgever Lulu.com. Bestellen kan door op het volgend icoon te klikken: Support independent publishing: Buy this book on Lulu.

  Bij de online uitgever Lulu.com is de totale kostprijs 15,73 EUR per boekje: de som van 7,95 EUR printkosten, 6,89 EUR verzendkosten en 0,89 EUR taksen. De druk is in zwart-wit, het afgeleverde formaat 108mm breed op 175mm hoog. Die hoogte is net iets meer dan bij een A6-formaat. De levertijd is tussen één en drie weken (wordt vermeld bij de bestelling).

  Nieuw! Klik hier voor een kort filmpje (2 minuten) waarop het geleverde eindproduct van lulu.com te zien is.

 • Nieuw! Als je één exemplaar A6-formaat in zwart-wit of in kleur wilt en je ben bereid om die bij de auteur op te halen te Brugge, dan kun je rechtstreeks bij hem terecht om een boekje in A6-formaat aan te kopen: in zwart-wit druk aan 6,75 EUR per boekje en in kleur aan 10 EUR per boekje. Dat is net iets anders dan hieronder, omdat de auteur die boekjes in andere aantallen aankoopt. Boekjes besteld bij de auteur worden niet per post opgestuurd. Eventueel kunnen die wel bij de auteur thuis worden afgehaald. Een kopie van de aankoopfactuur wordt meegegeven, waarmee wordt aangetoond dat de auteur hier geen enkele winst op maakt. Betaling kan dan live gebeuren met cash geld (gepast) of met de app payconic (scannen van een QR-code).

 • Als je meerdere exemplaren A6-formaat in zwart-wit of in kleur wilt aankopen, bijvoorbeeld voor de leerlingen in een klas of een school, dan maak je best gebruik van een andere online drukkerij. Want dan kan de prijs dan een stuk lager liggen dan bij lulu.com. Bovendien kun je zo ook rechtsreeks op de school factureren en hoef je als leerkracht niets voor te schieten. Ook als je één exemplaar in kleur wilt en bij jouw thuis geleverd wilt zien, doe je dat best op deze manier.

  Kies je voor drukwerknodig.nl dan betaal je voor 11 spiraalboekjes in zwart-wit druk en op A6-formaat iets minder dan 7 EUR per boekje, BTW en verzendingskosten inbegrepen. Voor 14 boekjes in kleurendruk is dat 10 EUR per boekje. De levertijd is 5 werkdagen.

  Een klein nadeel is dat de gebruiker dan zelf de bestanden moet uploaden, in het juiste formaat en met gepaste marges, en ook alle specificaties zelf moet ingeven. Om dat euvel weg te nemen, hebben we hieronder een filmpje geplaatst waarin je kan bekijken hoe je dat nu precies moet doen. Bij een bestelling vanaf 10 stuks heb je recht op een proefdruk als controlemiddel. Ook die levering duurt 5 werkdagen. Houd hiermee rekening bij de totale levertijd.
  • Nieuw! Klik hier voor een kort filmpje (3 minuten) waarop het geleverde eindproduct van drukwerknodig.nl te zien is. Om te zien hoe een grotere bestelling geleverd wordt, klik je hier
  • Nieuw! Klik hier voor een opname (16 minuten) met de precieze instructies om een bestelling bij drukwerknodig.nl te plaatsen. Tijdens dat proces moet je twee bestanden uploaden: de cover en het binnenwerk. Met deze instructies kun je eenvoudig zelf een aankoop kan doen.

U bent bezoeker free web stats sedert 6 juli 2023.